De moestuin

« Het leven begint wanneer je een tuin aanlegt. » – Chinees spreekwoord

(foto’s, zie onderaan)

Le Chalet de la Forêt herbergt nu ook een ecologische en natuurlijke moestuin, die net als de kookkunst van de chef Pascal Devalkeneer door de visie van een levensgenieter en purist wordt vormgegeven.

In zijn zoektocht naar het mooie en het lekkere koos Pascal voor een architectonische moestuin. Hij vindt er de schoonheid en smaak van producten die op een verzorgde bodem groeien en koppelt die aan de esthetiek van wat tot een oord van rust en kalmte is uitgegroeid.

Het is een geschenk aan zichzelf zegt hij, een oude droom die hij koesterde sinds hij met Roger Souvereyns de knepen van het vak leerde en elke ochtend om 8 uur de kruiden uit zijn moestuin plukte. Hij drukte dan zijn neus in de boeketten met dauwdruppels bedekte kruiden en opende zich zo tot een wereld van geuren en sensaties waar hij daarna als kok de nodige inspiratie uit putte. Roger en vele anderen hebben steeds geprobeerd om hem op andere ideeën te brengen, met het argument dat zo’n moestuin een oneindige investering is, maar uiteindelijk bleef zijn droom groeien en plantte hij uiteindelijk 1156m² aan poëzie.

Vandaag wordt de moestuin voortdurend door de plantengroei zelf opnieuw vorm gegeven. De Chef wenste voor de moestuin een zowel esthetische als milieuvriendelijke benadering. Deze prachtige tuin van smaken en geuren kwam er uiteindelijk dankzij de samenwerking van moestuinierders en ondernemers, gekoppeld aan de vindingrijkheid van Erik Dhondt, tuinarchitect. Samen vermengden ze verschillende genres: percelen op zijn Engels met kruidachtige planten die per kleur verzameld zijn en een opdeling van de ruimte in percelen in de stijl van Franse tuinen. De geplante soorten werden met zorg gekozen om een natuurlijke autoregulering van de moestuin te bevorderen. De gasten genieten er van de opeenvolging van seizoenen, van de kleurschakeringen, van de bloei van geurvolle en verfijnde kruiden waarmee de heuveltjes en krommingen bezaaid zijn en van de wanordelijke schoonheid van wilde bloemen, wilde kruiden en ander ‘onkruid’ dat de kaart van Le Chalet de la Forêt samen met veldsla, kervel, spinaziescheuten en andere sla al zijn smaak geeft. Rondom de percelen staan pruimenbomen en appelbomen, rustieke boomsoorten die mee de natuurlijke Belgische biotoop helpen creëren en dit project een erfgoed- en pedagogische dimensie geven.

De fontein, het werk van een ijzerbewerker en bedoeld om de oogst te spoelen, maakt het geheel nog poëtischer door de bezoekers met het geluid van kabbelend water te verwelkomen.

Met zijn gloednieuwe moestuin kiest Pascal Devalkeneer er resoluut voor zijn gasten mee te nemen op een reis ter ontdekking van hun zintuigen. De meest nieuwsgierigen onder hen doet hij ook de deugden en geheimen uit de doeken van de producten die ze nadien zullen nuttigen.

Een onophoudelijke uitdaging voor deze gepassioneerde chef die het hier niet bij zal laten en zich nu buigt over de bijenkorven die hij volgend jaar in zijn tuin wenst te plaatsen.